Història del Sindicat d’Olvan:
passat, present i futur

Els inicis

Els inicis

El Sindicat té l’origen en la cooperativa coneguda oficialment com a “Unión Obrera d’Olvan”, constituïda l’any 1911, com a cooperativa alimentaria. La raó de ser principal era autoabastir als associats, que en eren obrers tèxtils. Aquests feien aportacions d’entre 250 i 500 pessetes, i a canvi tenien dret a comprar queviures a preus inferiors als del mercat. 

Els orígens: la cooperativa Unió Obrera d’Olvan (1911)

Els orígens: la cooperativa Unió Obrera d’Olvan (1911)

El projecte del Sindicat té els seus orígens en la cooperativa Unió Obrera d’Olvan, constituïda oficialment l’any 1911. La majoria dels socis eren obrers tèxtils que hi feien aportacions d’entre 250 i 500 pessetes. Aquesta cooperativa de consum permetia autoabastir als associats i que aquests poguessin adquirir aliments a preus inferiors als del mercat.

L’edifici del Sindicat: un projecte col·lectiu (1933-1935)

L’edifici del Sindicat: un projecte col·lectiu (1933-1935)

L’any 1933, la Unió Obrera d’Olvan va adquirir un terreny que formava part d’una finca de Dolors Minoves, esposa de Valentí Torrentó. Dos anys més tard, el 1935, es va escripturar una nova edificació que acabaria sent coneguda com El Sindicat

Aquest edifici, destinat a botiga i magatzem, es va finançar gràcies a una hipoteca de 5.000 pessetes  de la Unió de Cooperadors de Gironella (antiga Cooperativa Bassachs), que va cedir els diners a la Unió Obrera d’Olvan. Aquest fet reflecteix la col·laboració entre el moviment cooperativista i obrer de la comarca en aquell moment.

La Guerra Civil i la confiscació franquista (1936-1939)

La Guerra Civil i la confiscació franquista (1936-1939)

Amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’Ajuntament d’Olvan va destinar l’edifici del Sindicat a la secció d’abastiments, des d’on es controlava la distribució d’aliments per garantir el subministrament a la població.

Acabada la guerra, l’edifici va ser confiscat pel règim franquista. Inicialment, l’exèrcit el va utilitzar com a caserna i magatzem de material. Posteriorment, va passar a mans de la secció local de Falange (FET y de las JONS). Finalment, l’espai es va cedir a l’Ajuntament, que el va destinar a ús comunitari i magatzem de la brigada municipal.

Recuperació i transformació en un nou projecte (2022-2024)

Recuperació i transformació en un nou projecte (2022-2024)

Després de dècades d’ús municipal, l’any 2022 l’Ajuntament d’Olvan va iniciar un projecte per recuperar l’essència original del Sindicat amb l’objectiu de transformar l’edifici en una agrobotiga, un espai social i un punt de trobada popular

Les obres de renovació es van realitzar el 2024, i es va obrir un nou establiment al servei de la població. Aquest projecte suposa un acte de recuperació de la dignitat històrica, en reconeixement al moviment obrer d’Olvan, que des dels seus inicis va lluitar per millorar les condicions de vida de les famílies del poble.

Un projecte amb futur: retorn als orígens

Un projecte amb futur: retorn als orígens

Ara, tornem als orígens, però amb una visió renovada. Amb aquest nou Sindicat, mantenim viu l’esperit cooperatiu, apostant per productes de proximitat i qualitat, alhora que oferim serveis per millorar la qualitat de vida dels habitants del municipi. Aquesta nova etapa vol ser un punt de referència per al poble, tot recuperant la seva història i adaptant-la a les necessitats actuals.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia